Gastroparese

Medische term voor vertraagde maagontlediging als gevolg van autonome zenuwschade (betekent letterlijk: maagverslapping).
Maag en darm

Gewichtsreductie

Hetzelfde als gewichtsvermindering, afvallen of afslanken, als u overgewicht heeft. Afvallen verbetert uw gevoeligheid voor insuline. Dat is gunstig voor uw glucosewaarden, maar ook voor uw bloedvetten, bloeddruk, botten en gewrichten. Valt u flink af, dan kan uw medicatie vaak worden verminderd. Bij gebruik van insuline of SU-tabletten is dat zeker nodig om hypo's te voorkomen. Doorzettingsvermogen blijkt de belangrijkste factor voor succes.
Naar een goed gewicht

Er zijn wel medicijnen die bij ernstig overgewicht kunnen helpen bij afvallen, maar zij worden vanwege hun beperkte effect en bijwerkingen niet meer geadviseerd. Bij extreem overgewicht kan worden gekozen voor een maagverkleining door middel van een operatie.
Ernstig en extreem overgewicht

Glaucoom

Oogaandoening welke meestal gepaard gaat met hoge oogboldruk. Erfelijke factoren spelen een belangrijke rol, maar het kan ook voorkomen bij diabetische proliferatieve retinopathie. Het leidt vaak tot geleidelijke uitval van het gezichtsveld.
Andere gevolgen

Gliptines

Woord dat soms wordt gebruikt voor glucoseverlagende tabletten die eindigen op –gliptine. Andere namen zijn DPP-4-remmers of incretine-afbraakremmers.
Meer over tabletten

GLP-1 analogen

Ander woord voor incretine-mimetica. Medicijnen (zoals exenatide, liraglutide,lixisenadite, dulaglutide ) die de werking van het incretine-hormoon GLP-1 nabootsen, en zo een glucoseverlagend effect hebben. Deze middelen moeten net als insuline onderhuids worden toegediend.
GLP-1 analogen

GLP-1 en GIP

GLP-1 staat voor Glucagon-Like Peptide en GIP voor Glucose-dependent Insulinotropic Peptide. Het zijn zogenaamde incretines, hormonen die zorgen voor een goede verwerking van koolhydraten uit de voeding, ondermeer door de insuline-afgifte door de alvleesklier te stimuleren.
Meer over hormonen bij type 2

GLP-1 therapie

Bloedglucoseverlagende behandeling met geneesmiddelen die aangrijpen op de stofwisseling van het incretine-hormoon GLP-1. Het omvat zowel tabletten (DPP-4- of incretine-afbraak-remmers) als injecties (incretine-mimetica of GLP-1-analogen).
Meer over tabletten
GLP-1 analogen

Glucagon

Hormoon (net als insuline afkomstig uit de alvleesklier), dat de bloedglucose verhoogt door glucose vrij te maken uit de levervoorraad.
Meer over hormonen bij type 2

Ook toegepast als medicijn (per injectie door huisarts, huisgenoot of collega) als men bij een ernstige hypo zelf geen glucose meer kan innemen.
Wat te doen bij een hypo?

Glucose

Glucose is een belangrijke brandstof (energieleverancier) afkomstig uit koolhydraten in de voeding. Een verhoogde hoeveelheid glucose in het bloed (bloedglucose, kortweg glucose of ook nog wel bloedsuiker genoemd) is het kenmerk van diabetes.
Wat is diabetes?

Glucoseregulatie

Het reguleren (=regelen) van de bloedglucosewaarden. We praten over glucoseregulatie of diabetesregulatie, of zeggen: de diabetes is goed (of slecht) gereguleerd, geregeld of ingesteld. Het HbA1c is een maat voor de kwaliteit van de glucoseregulatie.
Controle van de glucoseregulatie

Glycemische Index

Een maat voor de snelheid waarmee glucose uit koolhydraatbevattende voedingsmiddelen in het bloed komt.
Koolhydraten en glucose-pieken

Glycogeen

De vorm waarin een overmaat aan glucose wordt opgeslagen in lever en spieren. Uit de voorraadschuur in de lever wordt glycogeen ook weer afgebroken om de bloedglucose aan te vullen, als u enige uren niets heeft gegeten. Dat gebeurt met hulp van het hormoon glucagon.
Wat doet insuline?

Bij een hypo heeft een injectie glucagon hetzelfde (gunstige) effect.
Wat te doen bij een hypo?

GlyHb (HbA1c)

Bloedtest, welke een goed beeld geeft van het gemiddelde van uw glucosewaarden in de voorgaande 2-3 maanden, en daarmee een maat is voor uw glucoseregulatie.
Controle van de glucoseregulatie
Meer over HbA1c

Met ingang van april 2010 wordt de HbA1c-waarde uitgedrukt in mmol/mol (millimol per mol). Voordien deden we dat in procenten.
Klik hier voor de omrekentabel HbA1c

Griepspuit

De bekende jaarlijkse inenting tegen griep (influenza), die wordt aangeraden bij ouderen en andere mensen die vatbaarder zijn voor griep en/of bij wie een griep ernstige gevolgen kan hebben. Dat geldt ook voor mensen met diabetes, omdat uw diabetes door griep flink ontregeld kan raken.
Andere gevolgen

Sluit de enquête