Impotentie

Impotentie (of erectieproblemen) is de meest voorkomende seksuele stoornis bij de man. Komt bij diabetes vaker voor dan zonder diabetes, bijvoorbeeld door vaat- en/of zenuwschade, of faalangst.
Zin in seks, maar ...
Blaas en seksuele functies

Incontinentie

Meestal gebruikt als verkorte vorm van incontinentie voor urine: het niet goed kunnen ophouden van de urine. Onwillekeurig verlies van ontlasting komt veel minder vaak voor. Bij diabetes kan zenuwschade van de blaas een oorzaak zijn van urine incontinentie.
Blaas en seksuele functies

Incretine-afbraak-remmers

Ook wel DPP-4-remmers genoemd; ze horen tot een van de glucoseverlagende middelen. We beschikken nu over de tabletten sitagliptine, vildagliptine en saxagliptine, linagliptine.
Meer over tabletten

Incretine-mimetica

Medicijnen (zoals exenatide, liraglutide, lixisenadite, dulaglutide ) die de werking van het incretine hormoon GLP-1 nabootsen, en zo een glucoseverlagend effect hebben. Ze worden ook GLP-1-analogen genoemd. Deze middelen moeten net als insuline onderhuids worden toegediend.
GLP-1 analogen

Incretines

Hormonen die zorgen voor een goede verwerking van koolhydraten uit de voeding, ondermeer door de insuline afgifte door de alvleesklier te stimuleren. De bekendste incretines zijn GLP-1 (Glucagon-Like Peptide) en GIP (Glucose-dependent Insulinotropic Peptide). De werking van incretines is bij diabetes type 2 verminderd. Er zijn medicijnen die dat kunnen herstellen.
Meer over hormonen bij type 2
Meer over tabletten
GLP-1 analogen

Infecties

Ziekten veroorzaakt door ziekteverwekkers als bacteriën en virussen. Sommige infecties komen bij diabetes (vooral als de glucosewaarden sterk verhoogd zijn) vaker voor dan bij mensen zonder diabetes.
Andere gevolgen

Bovendien kunnen infecties uw diabetes uit balans doen raken.
Uit balans?

Instellen

Term die in de diabeteszorg wordt gebruikt wanneer men met tabletten of insuline iets wil verbeteren. Zoals: een behandeling instellen met medicijnen voor hoge bloeddruk, of iemand instellen op insuline. Van het resultaat zegt men: de bloeddruk of de diabetes is goed, matig of slecht ingesteld. Dat betekent hetzelfde als geregeld of gereguleerd. Bij een diabetes in balans is er sprake van een goede instelling of goede regulatie.
Uw diabetes in balans
Controle van de glucoseregulatie

Insuline

Insuline (afgeleid van het Latijnse woord voor eiland: insula) is een hormoon, geproduceerd in de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier. Het regelt de glucosestofwisseling, en speelt een rol bij de vetstofwisseling.
Wat doet insuline?

Fabrieksmatig gemaakt wordt het gebruikt als glucoseverlagend medicijn bij de behandeling van diabetes.
Insuline

Wordt bij u behandeling met insuline overwogen (of wilt er gewoon meer over weten), dan raden wij u aan u te verdiepen in de onderwerpen die samen een hoofdstuk vormen onder de naam Over op insuline. U vindt daar bruikbare informatie over mogelijke barrières, insulinetoediening en gangbare injectie schema's.
Over op insuline

Insuline bewaren

Om goed werkzaam te blijven moet insuline volgens enkele spelregels worden bewaard. We hebben ze voor u op een rij gezet.
Infoblad Insuline bewaren

Insuline pen

Het meest gebruikte instrument voor dagelijkse onderhuidse insuline injecties.
Insuline toediening

Hoe dat in z'n werk gaat kunt u zien op een video.
Spuittechniek

Praktisch tips voor het gebruik van een pen staan op het overzicht.
Overzicht wetenswaardigheden

Insulineresistentie

Letterlijk: ongevoeligheid voor insuline. De term wordt gebruikt voor het ongevoelig worden van vet- en spierweefsel voor de effecten van insuline, een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van diabetes type 2.
Type 1 en type 2

Met het insulineresistentie syndroom, ook wel het metabole syndroom genoemd, bedoelen we de verschillende aandoeningen die samenhangen met insulineresistentie.
Hart- en vaatziekten

Insuline soorten

Er zijn diverse soorten insuline, die vooral verschillen in werkingsduur: van kort tot langwerkend, en mengsels daarvan. Op basis van de zogeheten werkingsprofielen zijn daardoor meerdere injectie schema's mogelijk.
Overzicht insulines en werkingsprofielen

Insulinepomp

Computergestuurd apparaatje voor continue onderhuidse toediening van snelwerkende insuline (in het Engels: continuous subcutaneous insuline injection, of CSII). Voor een pomp kan worden gekozen wanneer het met meerdere injecties per dag niet lukt de glucosewaarden goed te regelen, of om flexibel te kunnen omgaan met tijdstip van eten, hoeveelheden koolhydraten of intensief sporten. We gaan er op deze website niet dieper op in.
Insuline toediening

Internist

Een arts, gespecialiseerd in inwendige ziekten en de behandeling daarvan met dieet en medicijnen. De Interne Geneeskunde kan worden onderverdeeld in verschillende aandachtsgebieden. Diabetes valt vaak, maar niet altijd, onder de internist voor stofwisselingsziekten: de endocrinoloog.
Zorgverleners

Sluit de enquête