mensen

Diabetes komt veel voor. In Nederland zijn nu ruim een miljoen mensen met diabetes, en daar komen elke week 1200 Nederlanders bij (bron Diabetes Fonds, www.diabetesfonds.nl).

Als u te horen krijgt dat u diabetes hebt, is dat wel even schrikken. Misschien gelooft u het gewoon niet, misschien bent u er totaal ondersteboven van. Maar het kan ook een opluchting zijn om te weten dat uw klachten een oorzaak hebben, en behandeld kunnen worden ...

Onzekerheid is troef, en er komen allerlei vragen bij u naar boven. U kunt het moeilijk vinden om te accepteren dat u een ziekte hebt die niet over gaat. U kunt gaan piekeren, of doen alsof er niks aan de hand is ... Maar er is wel wat aan de hand, zoals u gaandeweg duidelijk zal worden.

DIEP® biedt u de nodige houvast om met uw diabetes om te gaan.

Wat kunt u met DIEP®?

U vindt hier betrouwbare info over type 2 diabetes, volgens de landelijke richtlijnen. U kunt de 8 hoofdstukken van links naar rechts doornemen als een leesboek, of onderwerpen kiezen in een hoofdstuk dat u op een bepaald moment aanspreekt. Het ABC biedt de mogelijkheid om snel een onderwerp of een moeilijk woord te vinden. Onder Video’s tonen de eerste vijf op heldere wijze waar het bij type 2 diabetes en de behandeling om gaat.

DIEP® biedt ook diverse handige schema’s, overzichten en Infobladen, en zelfs vragenlijsten die kunnen helpen neuropathie of depressieve klachten op te sporen. U vindt ze in de betreffende hoofdstukken.

Tenslotte vindt u per hoofdstuk een formulier dat kan helpen uw afspraken voor te bereiden. Simpel op uw computer invullen, afdrukken en meenemen! Is uw laptop of tablet niet op een printer aangesloten?  Dan kunt u het formulier misschien naar uw zorgverlener mailen.

Zorgverleners

 

zorgverleners bij diabetes

U maakt al snel kennis met verschillende zorgverleners. Dat kan verwarrend zijn, daarom geven we een overzicht.

We beginnen met uzelf : u staat centraal, gesteund door de mensen in uw naaste omgeving.

Uw huisarts stelt vaak de diagnose, geeft eerste uitleg en start de behandeling. Hij of zij verwijst u ook naar andere zorgverleners voor verdere info en adviezen, maar behoudt meestal de regie.

De dokterssassistente kan uw bloedglucose, gewicht en bloeddruk meten, en heeft vaak een taak bij de voorlichting over diabetes.

Bloed prikken in het laboratorium is nodig voor allerlei bepalingen, die van belang zijn voor uw diabetes. Soms is ook urine onderzoek nodig.

De diëtist leert u hoe u met aanpassingen van eetgewoonten uw glucosewaarden gunstig kunt beïnvloeden. Ze geeft ook praktische tips met betrekking tot sport, feestjes en vakantie, of als u wilt afvallen.

De apotheek levert medicijnen, zelfcontrole- en injectiemateriaal. Apotheekmedewerkers bieden ook voorlichting en kunnen zelfcontrolemeters ijken.

Uw huisarts kan taken delegeren aan in diabetes gespecialiseerde praktijkondersteuners, thuiszorgverpleegkundigen of diabetesverpleegkundigen. Zij houden spreekuur bij uw huisarts of op een diabetes polikliniek. Diabetes educatie is hun vak. U kunt bij hen terecht met al uw vragen over diabetes. Zij leren u zelfcontrole en insuline spuiten als dat nodig is. Steeds vaker nemen ze controles van de huisarts over.

Als u niet onder controle van een oogarts bent, zal de huisarts meestal binnen een half jaar na diagnose uw ogen laten beoordelen op tekenen van diabetes. Dat gebeurt steeds vaker via een netvlies- (of fundus-)foto.

Een internist(-endocrinoloog) is in het ziekenhuis de specialist voor diabetes bij volwassenen. De internist, oogarts of een andere specialist (zoals cardioloog, neuroloog of vaatspecialist) kan ook diegene zijn die het eerst aan diabetes denkt i.v.m. zijn bevindingen. Zij kunnen bovendien, evenals andere zorgverleners (zoals een pedicure of podotherapeut), in het verdere beloop van uw diabetes bij de behandeling worden betrokken.

Klik hier om terug te keren naar de homepagina.

Sluit de enquête