Wat te doen bij een hypo?

teveel suiker

Hypo's zijn vervelend en soms beangstigend, maar als u de juiste actie onderneemt op het moment dat er vroege symptomen optreden, kunt u vermijden dat de hypo doorzet.

Wat is de juiste actie?

Glucose innemen, en voor volwassenen gaat het om 20 gram! Het snelste effect hebben tabletten druivensuiker (=dextrose=glucose). Daar zijn verschillende soorten van, variërend van 1,5 tot 4 gram glucose per tablet. Kijk dus goed welke tabletten u heeft, en hoeveel daarvan overeenkomen met 20 gram!

Andere suikerbronnen (zoals kristalsuiker en vruchtensap) hebben een trager effect dan druivensuiker, omdat ze ook fructose (vruchtensuiker) bevatten, dat veel trager dan glucose in het bloed wordt opgenomen. Ze zijn nuttig als u geen druivensuikertabletten bij de hand heeft.

Goede voorbeelden zijn: een glas high energy sportdrank (1/4 fles van 500 ml), óf 4 medium suikerklontjes dan wel een heel volle eetlepel suiker opgelost in water, óf een groot glas gewone frisdrank (dus geen dieet- of lightdrankjes).

Wanneer u aan zelfcontrole doet, meet dan (zeker de eerste keren of als u twijfelt) uw bloedglucose, en herhaal dat na ongeveer 20 minuten. Ook al voelt u zich inmiddels beter, de bloedglucose kan nog laag zijn. Na een snelle glucosestijging door glucosecinname, kan de glucose weer dalen. Neem dus een boterham, of eet gewoon als u net aan een maaltijd toe was.

Sommige insulinegebruikers voelen een hypo niet altijd tijdig aankomen. Dan is het van belang dat ook de naaste omgeving weet wat bij hen de eerste klachten en verschijnselen van een hypo zijn, zodat zij actie kunnen ondernemen.

glucagon
Als de vroege symptomen niet tijdig opgemerkt of behandeld worden, kan het zijn dat het onmogelijk wordt om glucose in te nemen. Dan biedt een glucagon injectie uitkomst. Glucagon is (net als insuline) een hormoon dat in de alvleesklier wordt gemaakt. Het verhoogt de bloedglucose snel door glucose vrij te maken uit de levervoorraad. Via een spuit (Glucagen®) dient het in een spier worden gespoten, bijvoorbeeld door een huisgenoot of een collega. Glucagon in huis hebben is zinvol als u eerder een hypo met verlies van bewustzijn heeft gehad, wat vooral kan voorkomen bij langdurig insulinegebruik en ontbreken van de waarschuwingssignalen. Als diegene die bij u in de buurt is de glucagon niet kan of durft te spuiten, dient zo snel mogelijk 112 (de ambulancedienst) gebeld te worden. Deze kan dan de glucagon toedienen.

Nog sneller dan glucagon werkt een injectie van glucose, maar dat moet altijd in een ader worden gespoten door bijvoorbeeld de ambulancedienst.

Na een hypo zal de bloedglucose vaak, en soms langere tijd, verhoogd zijn. Gun uzelf de tijd om uw glucose weer rond de normale waarden te krijgen.

Sluit de enquête