Hart- en vaatziekten

Atherosclerose

Mensen met diabetes hebben een 2 tot 4 keer verhoogde kans om hart- en vaatziekten te krijgen en daaraan te overlijden.

Waarom komen hart- en vaatziekten bij diabetes type 2 zo vaak voor?

Dit heeft te maken met een combinatie van hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol en overgewicht, met name de vetophoping in de buik.

Al deze stofwisselingsaandoeningen hangen samen met ongevoeligheid voor insuline, ofwel insulineresistentie. De combinatie wordt dan ook het metabole syndroom genoemd, naar het woord metabolisme voor stofwisseling.

Dit syndroom kan ook al aanwezig zijn voordat diabetes ontstaat. Vaak zijn dan de bloedglucosewaarden te hoog voor normale situatie, maar nog te laag voor de diagnose diabetes. Roken is een extra risicofactor. Door een tijdige en effectieve aanpak van deze cardiovasculaire risicofactoren kunt u het ontstaan en de uitbreiding van hart- en vaatziekten uitstellen of voorkomen.

Wilt u weten welke klachten hart- en vaatziekten kunnen geven? Dan raden wij u aan eens rustig te kijken naar het onderstaande overzicht, waarin de meest voorkomende ziektebeelden, klachten en oorzaken zijn samengevat. Als er klachten bij zijn die u herkent, maar die nog niet bekend zijn bij uw huisarts, neem dan contact op met uw huisarts.

Overzicht hart- en vaatziekten

retinopathie
Bij hartproblemen zult u door een cardioloog met medicijnen worden behandeld, al dan niet in combinatie met het oprekken van een vernauwde kransslagader (dotteren). Het resultaat daarvan ziet u hiernaast op de foto’s. Soms is een operatie waarbij de bloedstroom via nieuwe aders wordt omgelegd de beste oplossing (bypass operatie).
Wat zegt een lotgenoot over hart- en vaatziekten?
Sluit de enquête